Alla vi som spelar regelbundet har de senaste veckorna upplevt den stora ”grisattacken”. Vildsvinen bökar runt, lyfter bort 100-tals kvadratmeter fairway för att komma åt bland annat kvickrot. De gör detta både på stora banan och korthålsbanan.
Jag såg förödelsen senast i torsdag där grisarna hade gått särskilt hårt åt hål 8 och hål 12.
Banpersonalen sliter hårt, nästan dygnet runt med att laga och hinner inte med ordinarie skötsel. De gör ett hästjobb. Stort tack till Pelle Gripenberg och Anders Löfberg med personal. Ett otacksamt jobb då grisarna lurar i vassen för att slå till igen.
Efter den senaste attacken har GolfStar bestämt att elstängsla in i stort sett hela banan och ägnar nu timmar åt att slå ner nya pålar som ska bära elstängslet.
Men det kommer inte att räcka. Nya beräkningar talar om att det finns runt 300 vildsvin på Bogesundslandet. Man tror också att de grisar som förstör banan, är två flockar, en borta vid 7an och 8an och en som rör sig nära campingen.
Det finns ett jaktlag som har tillstånd från fastighetsägaren, Statens Fastighetsverk, att jaga. Visserligen blir det en och annan skjuten gris men det behövs större insatser för att reducera besättningen. GolfStar har därför ansökt om skyddsjakt vilket betyder att fler grisar kan skjutas.Jag hoppas att det blir resultat innan jordvältorna blir för många.
Vid vårt senaste styrelsemöte konstaterade vi att vi måste räkna med att även 2021 blir ett ”pandemi-år”. Det betyder att vi måste planera för aktiviteter som inte samlar många medlemmar samtidigt. Inga fester med andra ord.
Vi ska ha en planeringsmöte i slutet av november och ni som har idéer och förslag på vad ni vill att klubben ska genomföra/satsa på nästa säsong, maila mig gärna så tar jag med mig detta till planeringsmötet. Tänk gärna utanför boxen som det brukar heta.
Tills vi hörs igen, ha en bra avslutning på golfsäsongen.
Anders Örnevall, ordförande Waxholms GK