Jag var nyligen på ett verksamhetsseminarium som arrangerades av Svenska Golfförbundet. Det är ett årligt återkommande evenemang där man summerar hur det ser ut i Golfsverige och vad som är på gång. Intressant då man kan lyfta blicken något från den egna klubben.
På dagens program fanns bland annat den negativa trenden vad gäller juniorer och vad som kan/måste göras för att vända utvecklingen. För 20 år sedan fanns ca 90 000 registrerade. Idag är siffran 45 000. Vi i Waxholm har också tappat juniorer de senaste åren. Något har hänt och man kan inte skylla på dataspel och andra varianter i den digitala världen vilket är en vanlig förklaring. Det är nog mer komplicerat än så. Kanske måste vi definiera om vad en golfupplevelse är för en junior. Mer om detta kommer. Men helt klart blev detta en tankeställare.
Så en annan stor nyhet, det Gröna Kortet kommer tillbaka med både teoretiska och praktiska övningar. Äntligen lite ordning och reda för den som vill börja spela. Kortet avskaffades ju för ett antal år sedan och därefter blev det en ”djungel” av utbildningar, allt från ”bli färdig golfare på en helg” till längre genomarbetade kurser.
Självfallet avhandlades också det nya världshandikappsystemet som innehåller många nyheter. Det börjar gälla från 1 mars. Kolla i ”Min golf” vad det betyder för dig och ditt nya handikapp.
En viktig punkt var ”Framtidens golfklubb”. Hur viktigt kommer det vara i framtiden att tillhöra en golfklubb? Kanske är organisationsformen mindre viktig? Vi blir mer och mer individualistiska och skräddarsyr alltmer av våra liv. Hur kommer det att påverka vår syn på golfklubben? Golfklubben måste också ta digitaliseringen på största allvar. Jämför alla kundkort som vi kan få och därmed få erbjudanden direkt anpassade för mig.Vad kan golfklubben kontra med?
Det skulle vara väldigt spännande om ni vill ge er syn på framtidens golfklubb. Hur vill ni att Waxholms golfklubb ska utvecklas? Skriv gärna till mig så ska jag redovisa detta senast på årsmötet som för övrigt är bestämt till 26 april.
Anders Örnevall, ordförande Waxholms GK